Store elkedler og varmepumper skal gøre din fjernvarme mere grøn
Vi arbejder på at gøre din varme mere grøn og mere stabil i forhold til prisændringer. Derfor vil vi investere omkring 3-5 mia. kroner over de næste år i store elkedler og store varmepumper, som bruger grøn strøm fra sol- og vindenergi.
Som en del af vores grønne omstillingsplan planlægger vi at etablere op til 300 MW varmepumper og op til 550 MW elkedler. Varmeproduktionen herfra svarer til varmeforbruget hos ca. en kvart million københavnere. Det vil reducere vores brug af biomasse med 30-35 pct. i 2033 målt i forhold til det nuværende biomasseforbrug
Færre fossile brændsler
Med varmepumper og elkedler bliver det muligt at producere el-baseret varme ved lave elpriser, når solen skinner, og vinden blæser. Vi kan gemme varmen på små, lokale varmelagre og bruge den senere, når der er brug for varmen. Det gør, at vi udnytter energien mere effektivt og mindsker brugen af fossile brændsler som olie og naturgas på de kolde dage.
Flere teknologier gør fjernvarmen mere robust
Når vi baserer varmen på flere teknologier, bliver vores varmeforsyning mere robust overfor fx leveringsvanskeligheder og prisudsving på biomasse, el og naturgas. Det betyder, at vi bedre kan sikre høj forsyningssikkerhed i urolige tider og en mere stabil pris til dig som kunde.
Meget skal falde på plads
Fordi el-baserede fjernvarmeløsninger er ny teknologi, har vi behov for at samle flere erfaringer, inden vi kører op i stor skala. Derudover bliver der et langt større behov for grøn strøm. Det kræver, at der er sol- og vindenergi nær København, at elledningerne er på plads, og at det er muligt at vi kan finde plads til de store forsyningsanlæg.
Læs om nogle af vores andre tiltag, der bidrager til fremtidens fjernvarme
Fakta:
En elkedel består typisk af en bygning med selve elkedlen og en bygning med en tilhørende transformer.
En elkedel på eksempelvis 80 MW med tilhørende transformer kræver umiddelbart et areal på i alt 450 m2.