Skjult FaceBook tracking ikon Vigtig viden om private blødgøringsanlæg - HOFOR

Hvis du ikke justerer dit blødgøringsanlæg, når vandet i hanerne bliver blødere, kan det betyde, at der kommer for meget salt og for lidt kalk i vandet.    

Derfor bør du: 

  • Sørge for at vælge et anlæg, der er officielt godkendt 
  • Løbende få kontrolleret vandkvaliteten 
  • Være opmærksom på, at der kan komme for meget salt i vandet   
  • Være opmærksom på risikoen for tæring af rør  
  • Tjekke for eventuel bakterievækst i anlægget 

Vælg et godkendt anlæg 

Vi anbefaler, at du vælger et blødgøringsanlæg, der er officielt godkendt, og at du får det installeret af en autoriseret VVS-installatør. 

Installatøren eller leverandøren bør undersøge vandkvaliteten hos det lokale forsyningsselskab for at indstille anlægget korrekt efter vandets lokale hårdhed, natriumindhold og lignende. Vær opmærksom på, at vandet i Hovedstadsområdet kan komme fra flere forskellige vandværker. 

Se vandkvaliteten i din kommune 

Sørg også for, at anlægget har en såkaldt tilbageløbssikring, der forhindrer, at vandet løber tilbage til ledningsnettet og forurener det. Vi anbefaler, at du får en serviceordning til anlægget, enten af leverandøren eller en autoriseret VVS-installatør, da det sikrer løbende vedligeholdelse og optimal ydeevne. 

Få løbende kontrolleret vandkvaliteten

På vores vandværker sikrer vi løbende, at vandet overholder alle lovkrav til god drikkevandskvalitet, men når du har et privat blødgøringsanlæg, er du selv ansvarlig for drikkevandssikkerhed og eventuelle ændringer i vandets kvalitet. Derfor er det vigtigt, at du får en fagperson til løbende at kontrollere vandkvaliteten derhjemme. 

Risiko for for meget salt i dit drikkevand

Har du et såkaldt ionbytningsanlæg? Hvis anlægget ikke er korrekt indstillet, er der risiko for, at natriumindholdet i vandet overskrider den tilladte grænseværdi, der er i drikkevandsbekendtgørelsen.

Med andre ord kan der være for meget salt i vandet, og det er ikke sundt. 

Drikkevand må max indeholde 175 mg natrium per liter. 

Før du beslutter dig for at installere et ionbytningsanlæg, er det vigtigt at undersøge, om det pågældende anlæg kan overholde denne grænseværdi. På den måde kan du sikre, at dit vand opfylder kvalitetskravene og er sikkert at indtage. 

Da vandet i hovedstadsområdet ofte leveres fra flere forskellige vandværker, kan vi kun give et spænd i natriumindhold.

Har du brug for et mere præcist tal, anbefaler vi derfor, at du får en fagperson til at lave en lokal måling i dit hjem.

OmrådeNatrium-indholdet fra slutningen af oktober
Albertslund, nord70 – 140 mg/L
Albertslund, syd60 – 100 mg/L
Vallensbæk, nord for Holbækmotorvejen50 – 75 mg/L
Vallensbæk, syd for Holbækmotorvejen60 – 100 mg/L
Brøndby95 – 145 mg/L
Herlev, nord20 – 110 mg/L
Herlev, syd70 – 140 mg/L
Rødovre30 – 140 mg/L
Hvidovre50 – 100 mg/L
Brønshøj-Husum60 – 140 mg/L
Bispebjerg30 – 140 mg/L
Østerbro og Nordhavn35 – 100 mg/L
Vanløse30 – 100 mg/L
Nørrebro30 – 140 mg/L
Valby30 – 100 mg/L
Indre By55 – 75 mg/L
Vesterbro og Sydhavn55 – 100 mg/L
København S55 – 100 mg/L
Dragør65 – 100 mg/L

Risiko for at rørene tærer 

Hvis du vil undgå skader på dine rør, bør du ikke indstille dit blødgøringsanlæg til for blødt vand. For lidt kalk i vandet kan nemlig føre til, at vandet bliver ‘kalkaggressivt’. Det betyder, at vandet kan opløse de eksisterende kalkbelægninger i rørene, så der nemmere opstår tæring og skader på i rørene i dit hjem. 

Risikoen for, at dit vand bliver kalkaggressivt, afhænger også af den lokale vandkvalitet og rørenes materiale og kvalitet. 

Myndighederne har ikke længere et minimumskrav for drikkevandets hårdhed, men tidligere har man anbefalet, at hårdheden ikke kommer under 5-6 hårdhedsgrader.  

Risiko for bakterievækst i dit anlæg 

Hvis dit anlæg ikke er indstillet korrekt eller ikke vedligeholdes ordentligt, kan der opstå risiko for bakterievækst i anlægget. Det er derfor vigtigt, at du sikrer dig, at anlægget bliver tjekket løbende og vedligeholdt korrekt.  

Se hvornår du får blødere vand via vores tidsplan for blødere vand

Har du ikke fået svar på dine spørgsmål på denne side, er du velkommen til at skrive til os på bl-vand@hofor.dk

Reglerne for private blødgøringsanlæg kan findes på Retsinformation: Bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand