26.06.2024
Landbrugets CO2-afgift skal også gå til skovrejsning og beskyttelse af drikkevandet. I første omgang bliver 20.000 hektar jord beskyttet ved at plante skov – et godt første skridt, men der er brug for mere, for at alt drikkevand i Danmark er beskyttet godt.
Vores grundvand indeholder flere miljøfremmede stoffer som pesticider og PFAS, og derfor er det nødvendigt at beskytte det vand, der bliver til vores drikkevand.
For at sikre, at vores 1 mio. borgere i hovedstadsområdet trygt kan tage et glas frisk vand fra hanen, arbejder vi hver dag på at beskytte grundvandet.
Den nye CO2-aftale betyder, at der bliver gjort mere for at beskytte vores drikkevand, og dermed fremhæver den vigtigheden af dette arbejde, så også kommende generationer kan nyde godt af rent drikkevand.
Læs, hvordan HOFOR tester for pesticider og sikrer drikkevandet
Bliv endnu klogere på drikkevandet
Kommer der mere skov?
Ifølge aftalen skal 250.000 hektar landbrugsjord tages ud fra produktionen og omlægges til skov frem mod 2045. Dette vil både gavne miljøet og bidrage til at beskytte grundvandet. Det er dog i første omgang kun 20.000 hektar, der er øremærket til at ligge steder, hvor det vigtige grundvand bliver dannet.
En del af de nye skovarealer vil sandsynligvis blive anlagt på Sjælland, hvor drikkevand til mere end 2,5 mio. borgere bliver produceret.
Se et kort over skovrejsnings-projekter, HOFOR har interesser i
Selvom CO2-afgiften på landbruget først træder i kraft i 2030, er vi allerede nu på vej mod bedre beskyttelse af en af vores vigtigste ressourcer: rent drikkevand.