31.07.2024
Sommeren er over os, og det betyder velbesøgte badezoner, havnebade og bynære strande i København. Hver sommer tiltrækker byens badesteder både lokale og turister, som nyder at kunne tage en dukkert midt i storbyen. Men det er ingen selvfølge, at vandet er rent nok til badning. Det skyldes årelangt arbejde med at rense og sikre Københavns Havn, som HOFOR blandt andet står bag.
Uanset om du er til en hurtig morgensvømmetur eller en aften-dukkert, er der rig mulighed for at nyde Københavns badesteder.
Men for få årtier siden var tanken om at bade i Københavns Havn helt utænkelig. Dengang var havnen nemlig en industrihavn med forurening af både olie, industriaffald og kloakudløb. Det var den indtil 1990’erne, hvor HOFOR og Københavns Kommune begyndte en omfattende indsats for at rense havnen.
Selvom badevandet i dag er rent det meste af tiden, kan særlige kraftige regnskyl medføre, at der kommer spildevand i havnen og badning frarådes. Du kan altid tjekke, hvordan vandkvaliteten er på badevand.dk – det røde badeflag kan også skyldes andre forhold som fx alger og andre forureningskilder, der gør havneområdet uegnet til badning.
Tjek om der er rødt badeflag på badevands app’en eller på badevand.dk
Skybrudsprojekter og klimasikring sikrer badevandet
Ved særlig kraftige regnskyl eller skybrud kan det være svært for kloakkerne at følge med, og vedvarende regn gør det endnu sværere. Kloakkerne bliver fyldt med regnvandet og for at undgå, at det oversvømmer byerne, bliver regnvand blandet med spildevand ledt direkte ud i vandløb, søer eller havet.
I alt har vi etableret 20 underjordiske bassiner rundt omkring i byen, som har en samlet kapacitet, der svarer til 95 olympiske bassiner. Bassinerne kan opsamle regnvand og forhindre kloakvandet i at løbe ud i havnen.
Men det er ikke det eneste, vi har gjort. Sammen med Københavns Kommune har vi også lavet andre smarte løsninger, der skal skabe plads til de stigende mængder regn. Store skybrudstunneler, små regnvandsbede og grønne områder som Enghaveparken, der alt sammen kan holde på vandet, når der kommer skybrud og særlig kraftig regn.
For dig, der bor i byen, betyder det ikke kun renere badevand, men også færre oversvømmelser i gader og kældre, så du slipper for ubehagelige overraskelser, når regnen pludselig vælter ned.
Læs om flere af vores skybrudsprojekter
Mere regn i fremtiden
Problemet med ekstremt vejr og oversvømmelser er ikke kun noget, vi oplever herhjemme i Danmark – det sker også i resten af verden. Klimaet ændrer sig, og det stiller nye krav til, hvordan vi beskytter vores byer.
Men det er ikke kun fra oven vandet presser os. Vand fra alle sider truer nemlig byerne. Udover mere ekstreme skybrud og særlig kraftig regn stiger grundvandet og vandstanden i havet også.
Derfor tæller hvert et skridt, vi tager for at klimasikre byerne. Jo flere tiltag vi får på plads, jo bedre rustet er vi til at håndtere fremtidens udfordringer – både for at sikre rent badevand og for at beskytte byerne mod oversvømmelser.