12.09.2023
HOFOR har trukket sin ansøgning tilbage om at nedrive gammelt pumpehus ved Dybbølsbro, efter nye muligheder er dukket op. Der er dialog med Københavns Kommune om at bevare bygningen.
HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, har en gammel pumpestation til spildevand på Ingerslevsgade tæt ved banelegemet ved Dybbølsbro i centrum af København. Pumpestationen har i nogle år stået tom, fordi det kun er installationerne under bygningen, der er i brug.
Ærgerlige over at skulle rive bygning ned
“Vi har været rigtig ærgerlige over at skulle rive en gammel bygning ned. Det hus bærer meget historie, og derfor har vi sideløbende arbejdet med at finde alternativer, så vi kunne bevare den gamle bygning. I det arbejde er der heldigvis dukket nogle nye muligheder op, som ikke var til stede, da vi oprindeligt søgte om nedrivning, og vi har derfor valgt at trække vores ansøgning tilbage,” siger Thomas Jensen, der er områdechef for Spildevandsdrift i HOFOR.
Den oprindelige bygning er fra 1898 og er siden blevet udbygget. Da HOFOR ikke længere brugte bygningerne – og det ikke kunne svare sig at vedligeholde og renovere for at leve op til nutidens miljøkrav og arbejdsmiljøregler – ansøgte HOFOR om lov til at rive bygningerne ned.
Måske nyt liv bag gamle mure
I forbindelse med ansøgningen om nedrivning har mange bekymrede borgere skrevet høringssvar. Og i løbet af sommeren har bl.a. en musikforening kontaktet HOFOR og vist interesse for at benytte noget af bygningen:
“Vi skal fortsat have adgang til bygningen, da installationerne under jorden tilgås der, men vi vil meget gerne undersøge mulighederne for at åbne bygningen for fx en forening”, siger Thomas Jensen.
Der er dog stadig et stykke vej, til ideen om at bruge lokalerne til andet end forsyning kan blive til noget.
“Vi taler med Københavns Kommune, om hvad der kan lade sig gøre. Der er noget økonomi i at sætte rammerne i stand til fx en forening, som HOFOR ikke må betale på grund lovreglerne for vandselskaber, så den del skal vi lige have til at falde på plads,” siger Thomas Jensen.
Ser på mulighed for at åbne udeareal
Den ældste del af bygningen, som er fra 1898, er mere udfordrende at bruge. Men der har vist sig en mulighed fra et andet forretningsområde i HOFOR, som ser ud til at kunne bruge den gamle bygningssal til en fjernkølingscentral. På den måde vil hele den gamle industribygning kunne blive brugt.
“Vi vil også undersøge, om det måske kan lade sig gøre at åbne udearealet lidt op for offentligheden. Det ser lige nu svært ud, fordi der er mange regler for forsyningsbygninger og udearealer, som vi naturligvis skal overholde. Derudover er det vigtigt, at der bliver sikkert for folk at færdes, hvis vi åbner området. Men vi gør forsøget,” siger Thomas Jensen.