03.07.2023
Store klippesten, som skal udgøre en slags kunstigt stenrev ved Aflandshage Havvindmølle Park, skal være med til at styrke havmiljøet. Møllerne vil levere grøn strøm til, hvad der svarer til 300.000 husstandes forbrug, når de står klar i 2026.
De 26 havvindmøller, som kommer til at udgøre Aflandshage Vindmøllepark i det sydlige Øresund, får fundamenter, der delvist bliver dækket af store klippesten. Stenene skal udgøre en slags kunstigt stenrev, så der kommer flere sprækker og dermed skjulesteder for torsk, krabber, og andre dyr. De kunstige stenrev vil blive etableret ved de fundamenter, hvor det er relevant.
Flere ynglepladser og mere biodiversitet
HOFOR, Hovedstadsområdet Forsyningsselskab, som står bag vindmølleparken, har netop indgået en aftale med Per Aarsleff A/S om design, produktion og installation af fundamenterne.
Aftalen inkluderer et såkaldt Nature Inclusive Design i form af bl.a. en slags kunstige stenrev, som består af store klippesten ved fundamenterne, som danner sprækker og dermed skjulesteder for fisk og smådyr. Håbet er, at det vil være med til at give mere biodiversitet i havmiljøet og forbedre levebetingelserne for især torsk, som de seneste år har været i stærk tilbagegang i de danske have.
“Det er et strategisk mål for os at være med til at styrke Danmarks grønne omstilling, og møllerne kommer til at give Øresundregionen masser af vedvarende energi, men det er jo ikke CO2-frit at anlægge vindmølleparker, og vi har derfor valgt at stille krav om bæredygtighed til alle vores leverandører. I udbudsmaterialet om fundamenterne har vi stillet krav om så vidt muligt at medtænke og styrke havmiljøet og desuden reducere CO2- aftrykket, hvor det er muligt,” siger Henrik Plougmann Olsen, direktør i HOFOR.
Foreningen Rent Hav bakker initiativet op
Foreningen Rent Hav har længe gjort opmærksom på, at der mangler stenrev i havet – særligt i Øresund. Her mener Rent Hav, at industrien har hentet sten uden at forstå konsekvensen for havmiljøet, og derfor er HOFORs initiativ med kunstige stenrev på vindmøllefundamenterne meget velkomment:
“I kampen for at genoprette et sundt dansk havmiljø på et højt økologisk niveau er stenrev et af de bedste værktøjer, vi har. Ud over at de kan huse hele økosystemer, gør de også vores hav bedre i stand til at optage mere af den næring, som desværre udledes i havet. I Rent Hav kæmper vi selv for at genetablere- og bygge nye stenrev i Danmark, og vi hilser det derfor velkommen, at HOFOR kan komme med et stort industrielt genetableringsinitiativ med flere stenrev,” siger Heine Birk Hansen, Bestyrelsesmedlem Rent Hav.
Fundamenter med mindre CO2-aftryk
Fundamenterne bliver mellem 17 og 25 meter høje og får en vægt på op til 4.000 ton. Hvert fundament skal bære en vindmølle, som er ca. 220 meter høj ved øverste vingespids. Fundamentaftalen tager højde for betonens høje CO2-aftryk i valg af materialer.
“Vi har i Aarsleff tyve års erfaring med at etablere havvindmøller, og vi arbejder strategisk med bæredygtighed. Vi har udformet en bæredygtighedsstrategi specifikt for dette projekt med forskellige initiativer, der spænder over drivhusgasemissioner, cirkularitet og arbejdsstyrkens engagement med bæredygtighed. Armeringsjernet i fundamenterne er fx næsten udelukkende fremstillet af genanvendt jern, og fundamenterne bliver så vidt muligt genanvendelige, når møllernes liv engang er slut,” siger Jesper Kristian Jacobsen, administrerende direktør i Per Aarsleff A/S.
Der vil desuden blive brugt såkaldt CEM III-cement til betonen. Denne type cement anvender højovnsslagger, som er et biprodukt fra jern- og stålfremstilling, for at reducere mængden af almindelig Portland-cement, der har et højere kulstofindhold.
Design og planlægning starter nu
Design og planlægning begynder nu, mens fabrikation af beton, udgravning og etablering af stenpuder udføres i 2024. Fundamenterne etableres i første halvdel af 2025. Arbejdet vil være afsluttet i efteråret 2025.
Tilstanden af havvindmøllernes fundamenter vil blive overvåget i løbet af vindmølleparkens levetid.