07.10.2022
HOFOR slår dørene op for udvalgte lokationer til Kulturnatten. Og det er til steder, der normalt er ukendt land for byens borgere. Kom med til Ofelia Plads, hvor der 15 meter under havets overflade findes et havvandskammer, der er med til at levere køling til byen. Kulturnattens gæster kan også se frem til et besøg på Danmarks største kloakpumpestation og se, hvor det hele ender, når der er trykket på skyl-knappen på toilettet. Det sker til Kulturnatten fredag den 14. oktober.
Man tænker ikke lige over det, men under jorden løber en verden af et sindrigt rørsystem, der forsyner byen med både vand, varme, bygas, fjernkøling og sidst, men ikke mindst også et kilometerlangt rørsystem, der leder vores spildevand på vej. Nu åbner HOFOR dørene til nogle af forsyningsmatriklerne, og lader kulturnattens gæster få et blik ind til en verden, der normalt er skjult for omverden.
Tæt på forsyningerne
Det er første gang, at HOFOR åbner lugerne til havvandskammeret på Ofelia Plads i København og Kløvermarken Pumpestation på Amager i forbindelse med Kulturnatten. Her kan gæsterne se frem til en unik mulighed for at komme helt tæt på et imponerende rørsystem, der har sin gang under jordens overflade. Det går løs på to HOFOR-lokationer.
Havvandskammer på Ofelia Plads
Fjernkøling til byen
Kom med 15 meter under jorden til HOFORs havvandskammer og se, hvordan havvand bruges til at give køling til fx museer, virksomheder og institutioner. Systemet hedder fjernkøling, og er et attraktivt alternativ til de mere pladskrævende airconditionanlæg. Via et lukket kredsløb sendes havvand ud til kølecentraler, og derfra videre til de kølehungrende kunder. Oplev det underjordiske rørsystem og bliv klogere på, hvordan det kolde havvand fungerer som ét stort køleskab for fjerkølingskunderne.
Kløvermarken Pumpestation
Tæt på Danmarks største kloakpumpestation
Du tænker måske ikke lige over det, når du sidder på det lille hus. Men hvor ender alle vores efterladenskaber i grunden henne? Ét af stederne er på Kløvermarken pumpestation. Her havner en stor del af spildevandet fra byens borgere, før det bliver pumpet til Renseanlægget Lynetten. Kløvermarken er Danmarks største kloakpumpestation – på årsbasis pumpes 35 mio. m3 spildevand. Oplev et højteknologisk anlæg, der siden 1885 har håndteret spildevand, og i 2019 blev nyopført i de historiske rammer.
Husk, der er kun adgang til lokationerne med gyldigt Kulturpas. Se her på siden, hvor Kulturpas kan købes.
Byg din egen vindmølle
Børn og barnlige sjæle kan bygge deres egne vindmøller og teste, hvor god den er til at omdanne vind til energi. Det foregår i Industriens Hus ved Rådhuspladsen, hvor vi deltager i Dansk Industri og State of Greens stand om den vigtige grønne omstilling og vedvarende energi. Her kan kulturnattens gæster også høre mere om HOFORs ambitiøse havvindprojekter i Øresund, der kan forsyne flere hundrede tusinde husstande med grøn strøm.
Hvor og hvornår?
Fredag den 14. oktober 2022, kl. 18:00 – 23:00 (bemærk: fra kl. 23.00 indledes de sidste ture på de respektive HOFOR-lokationer).
Adresser
Havvandskammer: Ofelia Plads, nr. 1, 1252 Kbh. K (tæt på Det Kongelige Teater)
Kløvermarken Pumpestation: Herjedalgade 7, 2300 Kbh. S.
Vindmøller i Øresund: Industriens Hus, H. C. Andersens Boulevard 18, 1553 Kbh. V.
Vær opmærksom på, at havvandskammeret ikke er egnet til kørestolsbrugere og dårligt gående. Barnevogne vil heller ikke kunne medtages til disse lokationer, da der er trapper op og ned på lokationen (ingen elevator).
Hvordan får jeg et Kulturpas?
Der er kun adgang til lokationerne med Kulturpas. Kulturpasset kan købes som badge i alle 7-Eleven butikker i Hovedstadsområdet, på museer og udvalgte biblioteker i København og på Frederiksberg. Du kan også købe Kulturpas på Kulturnattens hjemmeside, kulturnatten.dk.
Se fuldt program for Kulturnatten 2022
Læs mere
- Læs mere om HOFOR og vindmøller og solcelleparker
- Læs mere om hvordan HOFOR beskytter byen mod skybrud
- Læs alt det, du (måske) ikke vidste om spildevand
Om HOFOR
HOFOR A/S er Danmarks største lokale forsyner, der sørger for vand, varme, bygas, fjernkøling og afledning af spildevand for flere end 1 million mennesker i hovedstadsområdet. Vi opfører vindmøller og solcelleparker, der leverer energi til et grønnere Danmark. Sammen med vores otte ejerkommuner skaber vi bæredygtige byer med fokus på skybrudsprojekter, energioptimering og udvikling af fremtidens forsyningsløsninger. Vi tager ansvar og arbejder tæt sammen med vores kunder, universiteter, erhvervsliv og myndigheder. Vi har over 150 års erfaring, 1.400 ansatte og en årlig omsætning på 5 milliarder kroner.