21.02.2022
9 ud af 10 mener, at der skal opstilles flere havvindmøller i Øresund. Og 8 ud af 10 er positive over for HOFORs konkrete planer om havvindmøller på Aflandshage. Det viser en stor Megafon-undersøgelse.
Lige nu er Aflandshage Vindmøllepark, som HOFOR planlægger i det sydlige Øresund, i offentlig høring. Det er en lejlighed til at give udtryk for de bekymringer, man måtte have. Blandt borgerne i de berørte kystkommuner er der dog generelt stor opbakning – både til det konkrete projekt og til hele ideen om nye havvindmøller i Øresund. Det viser en spørgeundersøgelse, som Megafon har lavet i 2021 for HOFOR.
81 procent er positive overfor Aflandshage-projektet
Megafon har gennemført 300 interview hver af de kommuner, hvorfra man vil kunne se møllerne fra kysten. I alt er mere end 3900 borgere blevet interviewet i 13 kommuner på den danske side af Øresund – hvilket gør den samlede undersøgelse til én af de største af sin art.
87 procent af borgerne mener, at der skal opføres nye havvindmøller i Øresund. Mens 81 procent er positive over for det konkrete Aflandshage-projekt.
Opbakningen giver god mavefornemmelse
”Når HOFOR ansøger om at opføre nye vindmøller, oplever vi altid en vis form for bekymring og modstand. Hver gang man spørger bredt i en anonymiseret undersøgelse, er der dog et meget stort, men tavst flertal, der støtter op om nye og moderne vindmøller som en del af den grønne omstilling, også i eget nærområde,” forklarer Jesper Pedersen, der er chef for Vind og Energihandel i HOFOR:
”Det giver en god mavefornemmelse, at borgerne i de berørte kommuner overordnet set bakker op om vores arbejde, der skal sikre store mængder grøn strøm til Øresundsregionen. Der er rigtig meget brug for de nye havvindmøller, som vil ligge tæt på forbrugerne. For vi kommer kun til at skulle bruge endnu mere grøn strøm i de kommende år.”
Der er små variationer kommunerne imellem, men overordnet set er den samme tendens tydelig i alle de berørte kystkommuner.
Der, hvor man kan se en lille forskel, er mellem de yngre og ældre borgeres holdning. Der er en tendens til, at de yngre er lidt mere positive – både over for den grønne omstilling generelt og det konkrete projekt. Men det er vigtigt at slå fast, at der også blandt den ældre del af borgerne er en stor og bred opbakning.
Bekymring for dyreliv og havmiljø
Der er flere konklusioner i Megafons undersøgelse, som blandt andet også har set på holdningen til de eksisterende havvindmøller i Øresund – vores egne på Middelgrunden lige ud for Københavns Havn og den svenske vindmøllepark Lillgrund syd for Øresundsbroen.
Generelt viser undersøgelsen, at et stort flertal af borgerne er positive over for de eksisterende havvindmølleparker. Mange opfatter dem som vigtige for Øresundsregionens grønne image. Og der er flere, der synes, at det er positivt, at man kan se vindmøllerne fra kysten, end det modsatte.
Næsten alle bakker op om den grønne omstilling i undersøgelsen – og det samme gælder vindmøllers rolle i fremtidens energiforsyning. Samtidig er bekymringen over de nye havvindmøllers påvirkning af hverdagen, udsigten, turismen eller huspriserne begrænset.
Den eneste undtagelse er påvirkningen af dyreliv og havmiljø. Her tror næsten halvdelen i den samlede undersøgelse, at nye havvindmøller vil have en negativ betydning. Bekymringen for dyreliv og havmiljø er dog størst blandt de yngre borgere – som samtidig er dem, der er mest positive over for vindmøller generelt og møllerne på Aflandshage specifikt.
Du finder Megafons samlede rapport samt en rapport for hver kystkommune her
Fakta om Aflandshage Vindmøllepark
- Aflandshage-projektet er blevet grundigt miljøvurderet, og miljøvurderingen er lige nu i offentlig høring. Høringen varer til 20. februar.
- Vindmølleområdet ligger cirka 10 km fra Amagers Sydspids og cirka 8 km fra det nordlige Stevns.
- Området er valgt af hensyn til afstanden fra kysten, den svenske territorialgrænse, den nærliggende lufthavn, trafikerede sejlruter, Natura 2000-områder og primære fugletrækruter over Øresund.
- Vindmølleparken vil bestå af 26-45 moderne havvindmøller med en totalhøjde på op til 220 meter til øverste vingespids. Møllerne vil med en samlet effekt på op til 300 MW kunne forsyne omkring 300.000 husstande med grøn strøm.
- HOFOR arbejder desuden på en lignende havvindmøllepark i Øresund, Nordre Flint, som er planlagt i et område nord for Øresundsbroen og cirka 5 km øst for Saltholm.