05.10.2022
HOFOR ønsker fortsat at opføre vindmøller i Bogø Inddæmning. Derfor er der indsendt en ny ansøgning til Lolland Kommune. I den forbindelse vil miljøvurderingen blive opdateret, ligesom Aarhus Universitet skal lave en ny fugletælling.
HOFOR Vind har valgt at anmode Lolland Kommune om at genoptage vindmølleprojektet i Bogø Inddæmning.
Der er tidligere lavet en lokalplan for projektet, som i juni 2021 blev vedtaget af byrådet i Lolland Kommune. Projektet blev dog efterfølgende påklaget, og i slutningen af april 2022 ophævede Planklagenævnet Lolland Kommunens afgørelse, samtidig med at Miljø- og Fødevareklagenævnet ophævede afgørelsen om § 25-tilladelse til opstilling af vindmøller – og hjemviste sagen til fornyet behandling.
“Vi mener, at det stadig er et rigtigt godt projekt i et område, som allerede er udlagt til vindmøller i Kommuneplanen i Lolland Kommune. Vi kan erstatte otte ældre og ineffektive møller i området med otte moderne og højeffektive møller, der kan forsyne op til 30.000 husstande med grøn strøm,” siger Hans Jakob Martinsen, der er sektionsleder i HOFOR, og fortsætter:
“Allerede inden krigen i Ukraine brød ud, var der et enormt politisk fokus på at accelerere den grønne omstilling og sætte turbo på udbygningen af vedvarende energi. Og siden krigens udbrud er behovet kun blevet endnu mere tydeligt. Nu på grund af nødvendigheden af, at Danmark bliver selvforsynende på energiområdet. Derfor kan vi ikke undvære gode vindmølleprojekter som det i Bogø Inddæmning.”
Imødekommer anvisninger fra klagenævn
Projektet omfatter opstilling af otte vindmøller med totalhøjde til øverste vingespids på op til 150 meter, der er opstillet på to rækker. Altså det samme projekt, som tidligere har været behandlet i byrådet.
For at imødekomme anvisningerne fra klagenævnene, så projektet kan vedtages, vil det kræve justeringer af lokalplanen, sådan at den nye kommuneplans retningslinjer bliver overholdt.
Desuden skal der laves en ny konkret vurdering af kollisionsrisikoen samt mulig fortrængning af fuglearterne på udpegningsgrundlaget for det nærliggende Natura 2000-område.
“Klagenævnene har rejst nogle bekymringer, da de behandlede kommunens afgørelse i foråret. Det ønsker vi naturligvis at adressere i den nye ansøgning,” siger Hans Jakob Martinsen og fortsætter:
“Derfor har vi valgt få nye øjne på sagen. Det vil være rådgivningsfirmaet Urland Aps, der skal stå for opdatering af miljøundersøgelsen. Mens eksperter fra Aarhus Universitet, DCE skal stå for at revurdere påvirkningen af fuglelivet, herunder en ny fugletælling i området. Vi kender ikke resultatet, før undersøgelsen er færdig. Men vi har stadig en forventning om, at det kan lade sig gøre at realisere vindmøller i Bogø Inddæmning.”
HOFOR forventer, at der kan påbegyndes en ny planproces i løbet af efteråret. Sideløbende vil der hen over vinteren og det tidlige forår blive talt fugle.
Hvis planprocessen går glat, og hvis der ikke opstår leveranceproblemer i vindmøllemarkedet, er 2026 et forsigtigt bud på, hvornår møllerne kan være i drift.