18.10.2022
Hovedstaden er nu et skridt nærmere at få en helt ny og innovativ energicentral, som på sigt vil levere varme og køling til københavnerne – og samtidig håndtere spildevand. Der har netop været rejsegilde for den nye energicentral i Nordhavn.
Den nye energicentral vil lægge tag til både en spildevandspumpestation, en fjernkølingscentral og på sigt også en stor varmepumpe til fjernvarme. Alt sammen på samme areal – bygget ovenpå hinanden – så energicentralen optager mindre plads i byen. Det er HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, der står bag etableringen af den nye energicentral i Sundkrogsgade ved det grønne område Kranparken i Nordhavn.
Tre-i-én-løsning
Anlægget vil levere fjernvarme til de mange nye boliger og kontorer i Nordhavn. Centralen vil samtidig også levere den pladsbesparende aircondition via fjernkøling til flere virksomheder og hoteller.
“Vi udnytter synergien ved at placere tre forsyninger i én bygning. Vi planlægger vores hidtil største varmepumpe, som vil producere fjernvarme via havvand – til et kollektivt fjernvarmenet, så mange københavnere får glæde af varmen. Samtidig håndterer energicentralen også fjernkøling til fx kontorbygninger og hoteller. Og endelig huser centralen også strømforsyningen til spildevandhåndtering,” siger John Halkjær Christensen, driftschef for fjernvarme i HOFOR.
Varmepumpen er fire gange så stor som HOFORs sædvanlige øvrige varmepumper, og planen er, at der i de kommende år skal sættes varmepumper op flere steder i byen.
København skal udvikles klogt
“Hvis vi skal bidrage til, at København udleder mindre CO2, så er det vigtigt, at vand, spildevand, varme, køling og bygas bliver tænkt klogt ind i byudviklingen. Det er generelt svært at finde grunde til de vigtige fjernvarmepumper i en tætbebygget by som København, og derfor gør vi os også umage med at udnytte pladsen optimalt – så vi får bygningen til at passe ind i Kranparken. Vi har fx træ på facaden, grønne planter, der vokser op ad bygningen, og samtidig har vi glasvinduer i bygningens facade, der giver forbipasserende kig ind til maskinrummet,” siger John Halkjær Christensen.
Fjernkøling optager mindre plads
Energicentralen i Nordhavn bliver HOFORs fjerde fjernkølecentral. Fjernkøling er et system, der producerer koldt vand, som ejendomme kan bruge til aircondition, køleflader og proceskøling som for eksempel serverkøling. Det bruger mindre energi og optager samtidig mindre plads sammenlignet med traditionel eldrevet aircondition:
“Vores kunder slipper for at skulle håndtere et airconditionanlæg, og samtidig får de mere plads i kælderen eller på taget. Et eget lokalt køleanlæg fylder nemlig rigtig meget i forhold til de rør, vi kan føre ind i bygningen. Vi køler året rundt, for det er ikke kun til aircondition i sommervarmen, men også til køling af serverrum hele året,” forklarer Jakob Thanning, chef for HOFORs fjernkøling.
Den nye energicentral forventes at stå klar i slutningen af 2022, og første fjernkøling via rør i jorden kommer til foråret omkring maj. Varmepumpen afventer byudviklingen i Nordhavn og forventes klar i 2028.