30.06.2023
Danmarks største vandværk ved Regnemark nær Køge skal nybygges og levere sundt vand til hovedstadsområdet fra 2027. Tre store kontrakter er netop underskrevet, og nu er vejen banet for, at hele 75 procent af HOFORs vandforsyning får et lavere indhold af kalk.
Firmaerne NCC A/S, Vand og Teknik A/S og DI-Teknik A/S har netop indgået aftale med HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, om at opføre et nyt vandværk ved Regnemark, der ligger mellem Køge og Ringsted.
Entrepriserne, til en samlet værdi af ca. 600 mio. kr., er tildelt de tre virksomheder, der alle har stor erfaring med modernisering af den vigtige vandforsyning.
“Værket ved Regnemark er HOFORs vigtigste vandværk. Opstarten af udførelsen markerer derfor en meget vigtig milepæl i vores milliardstore program for nybygningen af vandværkerne til hovedstadsområdet,” siger Erling Fischer, projektchef i HOFOR.
“Vi har sat et rigtig stærkt hold af virksomheder, som hver især har leveret på tidligere projekter, og som kan understøtte vores mål om at videreudvikle åbent og tillidsfuldt samarbejde i byggebranchen. Et arbejde som vi senest blev hædret for med
Bygherreprisen i 2021. Jeg glæder mig til at komme i gang med samarbejdet.”
Erfarne partnere
Værket ved Regnemark er det femte i rækken af syv regionale vandværker, som HOFOR om- eller nybygger og moderniserer. Formålet er at sikre forsyningen af sundt drikkevand for fremtiden til hovedstadsområdet. De tre firmaer, der nu kan trække i arbejdstøjet, medbringer dugfrisk erfaring fra andre af de nye vandværker, som HOFOR har sat i drift eller er ved at bygge og idriftsætte.
“Vi er glade og stolte over at skulle opføre Danmarks største vandværk for HOFOR. Vandværksprojekter er et strategisk fokusområde for os og giver os mulighed for at bringe vores kernekompetencer i spil,” siger områdedirektør Bjarki Finnbogason fra NCC Infrastructure.
“Det glæder os også, at vi kan fortsætte det gode samarbejde med HOFOR, som vi kender godt fra tilsvarende projekter i Gevninge og Søndersø. Det giver os de bedste forudsætninger for en god proces, hvor vi sammen har fokus på at skabe sikre arbejdspladser.”
Mindre kalk og større sikkerhed
Forbrugerne efterspørger blødere vand, og det er der god grund til. Mindre kalk i vandet har nemlig positive effekter på både pengepungen og klimaet. HOFOR indfører blødgøring af drikkevandet på alle syv regionale vandværker. Moderniseringen af værkerne betyder også, at der indføres nye standarder for sikkerhed, hvor vandbehandlingen foregår i helt lukkede kredsløb i stedet for de traditionelle åbne bassiner og iltningstrapper.
Procesanlægget til behandling af vandet installeres af virksomheden Vand og Teknik. Jens Kristensen, administrerende direktør, er glad for tildelingen af kontrakten:
“Med tildelingen forsætter vi det gode og tætte samarbejde med HOFOR. Værket ved Regnemark er med til at cementere vores position som højt specialiseret partner til vandforsyningssektoren, så vi sammen kan levere sundt og godt vand til forbrugerne.
På Værket ved Regnemark vil vi bygge videre på vores erfaring fra den netop afsluttede leverance af Værket ved Thorsbro. Dér har vi leveret hele procesanlægget til vandbehandling til tiden. Vi ser frem til at samarbejde med de andre entreprenører på projektet.”
DI-Teknik kommer til at arbejde med el-entreprisen – en opgave, der kræver et tæt samarbejde med de andre entreprenører.
“For os i DI-Teknik og som et lokalt Køge-firma vækker det stolthed at være med på vandværks-projektet i Regnemark. Det er fantastisk, at HOFOR vægter kvalitet og kompetence i deres valg af leverandører. Det skaber grundlaget for den bedste løsning, økonomi og driftssikkerhed. DI-Teknik har arbejdet for HOFOR siden 2003, og vi ser frem til at fortsætte det meget positive samarbejde,” siger David Søndergaard, Projektingeniør fra DI-Teknik.
Effektivt samarbejde og arbejdsmiljø
Værket ved Regnemark opføres ved siden af det eksisterende værk fra 1964 i et naturområde nær Køge Å. Efter planen går byggeriet i jorden i januar 2024, når byggetilladelsen er i hus.
Så skal samarbejdet stå sin prøve, og projektleder Troels Lund, er fuld af forhåbning:
“I HOFOR lægger vi stor vægt på effektivt samarbejde mellem bygherre, rådgiver og de valgte entreprenører, så vi kan lykkes med at komme godt i mål. Samtidig har vi stor fokus på at skabe et godt og sikkert arbejdsmiljø på vores byggepladser, og vi er godt på vej med en styrkelse af kulturen sammen med vores samarbejdspartnere. Et vigtigt arbejde, som vi fortsætter med uformindsket styrke.”
Fakta om Værket ved Regnemark:
• Opføres i Køge Kommune.
• Forsyner primært Amager, København V, København SV og Indre By.
• Værket ved Regnemark producerer årligt ca. 14 mio. m3, svarende til mere end 20 procent af det drikkevand, som HOFOR leverer.
• Når værket er moderniseret, vil 75 procent af HOFORs vandforsyning til hovedstadsområdet have et lavere indhold af kalk. Se tidsplanen for blødere vand i hele hovedstadsområdet.
• Det nye værk opføres i genbrugstegl, der matcher det eksisterende værk fra 1964, der rives ned, når det nye værk er i drift.
• Entrepriserne har en samlet værdi af ca. 600 mio. kr.
• Bygherre: HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab.
• Entreprenører: NCC (Byggeri), Vand og Teknik (procesanlæg), DI-Teknik (el-entreprisen).
• Rådgivere: Niras/Krüger, Cowi, PLH Arkitekter, Øllgaard, Emcon, Rørbæk & Møller, Sweco.