I 2023 var 86 pct. af fjernvarmen i Københavnsområdet CO2-neutral. I HOFOR arbejder vi på, at fjernvarmen skal være 100 pct. CO2-neutral.
Det er en del af Københavns Kommunes klimaplan, som sigter på, at København skal være CO₂-neutral.
Vi er allerede nået langt. Vi har erstattet kul med biomasse, vi har omlagt dampnettet til vandbaseret fjernvarme, og vi er i fuld gang med at etablere varmepumper og elkedler.
Hvis vi skal lykkes med at gøre fjernvarmen 100 pct. CO2-neutral, kræver det, at den fossile del af affaldet (plast), der i dag afbrændes på affaldsforbrændingsanlæggene, og de sidste fossile brændsler, der i dag anvendes på kraftvarme- og varmeværkerne, erstattes af CO2-neutrale løsninger, eller at der etableres CO2-fangstanlæg.
Læs mere om Københavns Kommunes plan for at skabe en CO2-neutral hovedstad
Samspillet mellem vindkraft og kraftvarmeværker
I fremtiden vil der komme endnu mere vindkraft i det danske energisystem. Dermed forventes det, at udfordringerne med at indpasse vindenergien i energisystemet vokser gevaldigt, da det kræver stor fleksibilitet at skrue op og ned for elproduktionen eller ændre elforbruget afhængigt af, om det blæser eller ej.
Når det blæser, vil der med den fremtidige udbygning af vindkraft i Danmark og Tyskland være store mængder billig og CO2-neutral vindenergi til rådighed.
En del af vindenergien kan med fordel benyttes til varmeproduktion f.eks. ved brug af varmepumper og elkedler. På den måde kan vindkraftens afsætningsmarked øges betydeligt, og forbrugerne vil få billig og CO2-neutral varme.
Når det ikke blæser, vil der derimod være mangel på både el og dermed også varme fra de elbaserede løsninger. Derfor vil der i fremtiden stadig være behov for kraftvarmeværker, der kan udnytte brændslerne effektivt til en samproduktion af el og varme, og dermed gøre det samlede el- og varmesystem mere fleksibelt.