Spar på varmen
Få gode spareråd til dit forbrug
Stort set alle københavnere har fjernvarme. Så hver eneste gode vane tæller, når vi sammen skal skrue ned for forbruget. Der er god energi i at spare og det gavner både din økonomi, klimaet og giver en mere sikker energiforsyning.
Her får du råd til god energi
Sænk temperaturen i din bolig
Hvis du sænker rumtemperaturen én grad, sparer du fem procent på varmeregningen. Det gør du ved at skrue på termostaten på dine radiatorer. Men hold temperaturen på minimum 18°C grader for indeklimaets skyld.
Indstil termostaterne ens
Har du flere radiatorer i samme rum, eller i rum med åbne døre imellem, bør du indstille termostaterne på det samme. Så er dine radiatorer mest effektive.
Lad varmen komme ud i rummet
Står din sofa eller andre store møbler foran radiatoren? Hold minimum 20 cm frirum mellem radiator og møbler, og undgå at hænge lange gardiner foran din radiator. Så sørger du for, at varmen kan komme godt ud i rummet. Undgå også at hænge tøj og våde håndklæder til tørre på radiatoren.
Lyt efter kluk- eller rislelyde
Lyt efter, om din radiator klukker eller risler. Det betyder nemlig, at der er luft i systemet, og så fungerer og opvarmer radiatoren ikke optimalt. Bor du i lejebolig, kan du kontakte viceværten. Ejer du din bolig, kan du se her, hvordan du udlufter din radiator.
Radiatoren varmer ikke
Hvis din radiator ikke varmer som den plejer at gøre, kan det være at radiatorventilen sidder fast. Kontakt din vicevært eller se her, hvordan du indstiller din radiatorventil.
Luft ud
Forudsætningen for et godt indeklima er, at du lufter ud. Men lad ikke vinduet stå på klem en hel dag, det er spild af god energi. Luft effektivt ud i 4-5 min. ad gangen og luk så derefter vinduerne.
Brug gardiner eller persienner
Hvis du trækker gardiner for vinduerne om aftenen og natten, kan du begrænse tabet af varme i din bolig. Husk dog at trække fra igen om dagen for at få lys og varme ind.
Gode råd til dig der er husejer
Indstil dit anlæg gradvist i takt med årstiden
Du kan skære et markant beløb af din varmeregning, hvis du stiller dit varmeanlæg efter temperaturerne udenfor. Den mest energieffektive måde at bruge anlægget på, er at både tænde og lukke gradvist efterhånden som årstiderne skifter.
Din varmtvandsbeholder
Temperaturen i din varmtvandsbeholder bør være 55 ºC. Højere temperatur er nemlig spild af energi, som koster både dig og klimaet. Hvis du sænker temperaturen fra ca. 60 ºC til ca. 55 ºC, kan du spare ca. 2-3 procent på varmeregningen om året. Men sørg for, at temperaturen ikke bliver lavere. Det giver nemlig risiko for, at legionella-bakterier kan leve i dit varme vand.
Korrekt vandtryk i fjernvarmeanlægget
Det er vigtigt at sikre, at der er nok vand på dit anlæg, så radiatorvandet kan fylde alle husets radiatorer. Ellers kommer der luft i systemet, og så har varmen svært ved at komme ud i rummet. En tommelfingerregel er, at der skal være 1,5 bars vandtryk på din radiatorkreds.
Varmemåleren
Varmemåleren er den enhed, der måler hvor meget energi du får ud af fjernvarmevandet. Få en videogennemgang herunder.
Isoler dine varmerør
Hvis du gerne vil mindske dit forbrug, er det en god idé at isolere dine varmerør. Det er ikke unormalt, at boligejere spilder mellem 1.000 og 2.000 kr. årligt på betaling for den varme, der slipper ud gennem uisolerede rør.
Har du for eksempel 8 meter uisolerede rør fra dit varmeanlæg og ud til håndvasken, kan det betyde et unødigt varmespild på op til 1.000 kr. årligt. Isolering af dine varmerør er typisk tjent ind på mindre end et år.