Det indeholder drikkevandet
Drikkevandet i hovedstadsområdet indeholder naturligt både forbindelser af forskellige grundstoffer og små mængder bakterier, som ikke er farlige. Vi overvåger vandkvaliteten nøje og tester vandet flere gange om ugen i de otte kommuner, hvor vi leverer vand.
Vores drikkevand kommer fra grundvand, som indeholder naturlige stoffer som salte og mineraler. Disse stoffer stammer fra de jordlag, vandet løber igennem. Nogle af stofferne, som ammonium og jern, fjernes i vandbehandlingen på vandværket. Andre stoffer, som nikkel og arsen kan være skadelige i store mængder.
I miljøstyrelsens Bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg er der imidlertid fastsat kvalitetskrav for disse, som vi naturligvis overholder.
Læs mere om grundvandet og grundvandskemi på GEUS’ hjemmeside
Naturligt indhold af bakterier
Vand kan også indeholde små mængder bakterier, som ikke er farlige for mennesker. Hvis vandet bliver forurenet, kan der dog opstå en sundhedsrisiko.
Vi tester vandet fra vandværkerne dagligt og fra de lokale vandværker flere gange om ugen. Vi tager også prøver fra rørene, som vandet løber igennem. Hvis vi finder noget mistænkeligt, undersøger vi det nærmere.
Drikkevand er en fødevare
Vi betragter drikkevand som en fødevare og arbejder konstant på at sikre, at det er sikkert at drikke. Vi har derfor et ledelsessystem, som hele tiden sikrer produktionen af drikkevand.
Vi er ISO 22000-certificeret – en anerkendt standard for fødevaresikkerhed.
Miljøfremmede stoffer
Nogle gange kan der være stoffer i vandet, som ikke naturligt hører hjemme der - det kaldes miljøfremmede stoffer. Det kan ske, hvis grundvandet bliver forurenet.
Eksempler på miljøfremmede stoffer kan være sprøjtemidler (pesticider), ftalater, flourforbindelser eller klorerede opløsningsmidler.
Vi gør en stor indsats for at forhindre, at disse stoffer kommer i vores drikkevand. Det gør vi ved at regulere, hvor vandet kommer fra, og ved at tage forholdsregler for at beskytte det.
Vi tester blandt andet for PFAS og pesticider i drikkevandet.