Drikkevandet i Herlev kommune leveres som følger:
- Den nordlige og østlige del af kommunen forsynes fra vandværket ved Søndersø og Værket ved Slangerup, under normal drift via Herlev vandtårn.
- Den sydvestlige og sydligste del af kommunen forsynes fra vandværket ved Lejre og vandværket ved Marbjerg.
- Endvidere har kommunen en nødforbindelse til ledningsnettet i Gladsaxe Kommune (Novafos).
Siden foråret 2021 har vandet fra vandværket ved Marbjerg været blødgjort. Vandet blandes med vand fra værket ved Lejre, inden det leveres til Herlev. Det betyder et mindre fald i hårdhed af vandet, for den del af Herlev, der modtager vand fra værket ved Marbjerg.
Siden sensommeren 2022 har vandet fra vandværket ved Søndersø ligeledes leveret blødere vand. Vandet blandes med vand fra Værket ved Slangerup, inden det leveres til Herlev. Det betyder et fald i hårdhed af vandet, for den del af Herlev, der modtager vand fra Værket ved Søndersø.
Siden forureningssagen på ledningsnettet i det nordlige Herlev i oktober/november 2022, har Herlev vandtårn været ude af drift, da der var formodning om, at forureninger kom herfra. Det har dog vist sig ikke at være tilfældet. Men ved den tekniske gennemgang blev der alligevel fundet et par mindre risiko-punkter, der skal udbedres, før vandtårnet sættes i drift. Det forventes i drift igen i 2024.
Vandværker
Vandkvalitetsdata fra den seneste store kontrol på vandværkerne fra juli 2023, kan ses i excel-arket
Vandkvalitetsdata er fordelt på kemiske parametre, mikrobiologi samt miljøfremmede stoffer og sporstoffer. Kvaliteten af afgangsvandet fra vandværkerne, der leverer vand til Herlev Kommune, opfyldte alle kvalitetskrav til drikkevand ved den seneste store kontrol.
I 2023 blev der på de fire vandværker, der leverer vand til Herlev Kommune, sammenlagt udtaget 2031 prøver ved afgang værk. I alle tilfælde var det ifm. overskridelser af mikrobiologiske parametre. Der blev fundet én overskridelse på Lejre vandværk i december og to overskridelser på Slangerup vandværk i august og december. Overskridelserne kunne ikke genfindes i opfølgende prøver.
Ledningsnet
Der blev i 2023 udtaget 19 kontrolprøver på forbrugeres taphane (prøver uden udskyl) og 39 supplerende kontrolprøver på ledningsnet (prøver efter 10 minutters skyl). Af disse prøver var der en prøve udtaget på en forbrugers taphane med overskridelse af jern, som ikke kunne genfindes i den tilhørende dokumentationsprøve udtaget på ledningsnettet. Overskridelsen må derfor tilskrives ejendommens installationer. Er der problemer med vandkvaliteten, som skyldes ejendommens installationer, er det kommunen, der tager aktion på dette. En prøve udtaget på ledningsnettet viste overskridelse på de mikrobiologiske parametre. Prøven blev fulgt op med to prøver den følgende dag, hvor overskridelsen ikke kunne genfindes.
Prøveresultater i GEUS – Jupiter databasen
De nyeste resultater fra kontrolprøver kan løbende findes i GEUS – Jupiter databasen:
Kontrolprøver fra HOFORs vandværker og tilhørende anlæg, der leverer vand til Herlev, findes via:
Vandværket ved Lejre, anlægs ID: 28315
Vandværket ved Marbjerg, anlægs ID: 20059
Vandværket ved Slangerup, anlægs ID: 4230
Vandværket ved Søndersø, anlægs ID: 2065