I HOFOR har vi et mål om at levere 100 pct. CO2-neutralt drikkevand inden 2025. Pumperne der bringer drikkevandet op fra undergrunden og frem til vandhanerne kan køre på strøm fra vedvarende energikilder.
På Lyksager kildeplads ved Greve kører vi et pilotprojekt, som giver os ny viden og erfaringer. Her hjælper et solcelleanlæg og en minivindmølle med at gøre drikkevandsproduktionen mere CO2-neutral.
Vand på Vestegnen
Når man lukker op for hanen på Vestegnen, stammer en del af vandet fra Lyksager kildeplads, hvor der er gjort meget ud af at udvikle en mere bæredygtig vandproduktion.
Den grønne strøm fra minivindmøllen og solcellerne bruges til at drive de grundvandspumper, der henter drikkevandet op fra undergrunden og sender det videre til vores vandværk ved Thorsbro.
Effekt fra både sol og vind
Grundtanken med projektet er at erstatte en del af det konventionelle el-forbrug med lokalt produceret, vedvarende energi.
Solen skinner ikke hele tiden, og vinden blæser ikke altid. Derfor undersøger vi, hvordan kombinationen af et solcelleanlæg og en vindmølle kan samarbejde om en mere stabil elproduktion.
I øjeblikket bidrager solcelleanlægget og minivindmøllen ved at levere ca. 20 % af pladsens årlige elforbrug.
Anlægget er med vilje ikke blevet lavet større, fordi vi vil undgå for meget spildproduktion. Når det ikke er hverken solskins- eller blæsevejr, må kildepladsen hente strøm udefra.
På en god forårsdag, hvor solen skinner, og vinden blæser, kan vi komme helt op på, at 97 % af kildepladsens energi kommer fra de vedvarende energikilder.